През 2022 година населението на Китай е намаляло за първи път

...
През 2022 година населението на Китай е намаляло за първи път
Коментари Харесай

Исторически обрат: Спад в населението на Китай за пръв път от 60 години. Индия ще стане най-многолюдна - Свят

През 2022 година популацията на Китай е намаляло за първи път от шест десетилетия насам - исторически поврат, който се чака да сложи началото на дълъг интервал на понижаване на броя на жителите на страната с дълбоки последствия за нейната стопанска система и за света, съобщи Ройтерс.

Населението на Китай е намаляло с към 850 000 души до 1,41 милиарда души в края на 2022 година, заяви Националното статистическо бюро на страната. Спадът, който е най-големият от 1961 година насам - последната година от Големия китайски апетит, също по този начин придава тежест на прогнозите, че тази година Индия ще стане най-многолюдната страна в света.

" Демографските и икономическите вероятности на Китай са доста по-мрачни от предстоящото. Китай ще би трябвало да поправя своята обществена, икономическа, отбранителна и външна политика ", заяви демографът И Фусян.

Експерти на Организация на обединените нации предвиждат, че в дълготраен популацията на Китай ще се свие със 109 млн. души до 2050 година, което е повече от три пъти повече от спада спрямо предходната им прогноза от 2019 година

Това кара локалните демографи да се оплакват, че Китай ще остарее, преди да забогатее, което ще забави стопанската система, защото приходите ще намалеят, а държавният дълг ще се усили заради възходящите разноски за опазване на здравето и обществени помощи.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР